Biohacking a trávenie: tieto tipy vám pomôžu zlepšiť efektivitu

O biohackingu sa hovorí ako o prístupe, ktorého cieľom je hľadať vlastný potenciál a dosiahnuť najlepšiu možnú verziu seba samého. A to nielen z pohľadu osobnosti, ale najmä z pohľadu celkovej efektivity. Preto je dôležité porozumieť, akú významnú rolu hrá v našich životoch životospráva a ako sa dá cielene upraviť v náš prospech.

Popri spánku a pohybe je bezpochyby najdôležitejšou zložkou strava

So stravou sa však úzko viaže metabolizmus, čiže trávenie. Veď to poznáte, po akom obede sa cítite produktívnejšie – ak si dáte rezeň so zemiakovým šalátom alebo cviklový šalát s kozím syrom? 

Nejde pritom len o zdravý či nezdravý obed, ale o to, v akom stave sa nachádza vaše trávenie z dlhodobého pohľadu. Čo ak plynatosť, ťažkosti s vyprázdňovaním, pálenie záhy, nevoľnosť a iné ťažkosti dlhodobo bránia tomu, aby ste sa cítili dobre vo vlastnom tele? To sa časom s najväčšou pravdepodobnosťou podpíše na efektivite a psychike.

Môže to byť aj začarovaný kruh, pretože aj stres sa podieľa vo významnej miere na tom, ako funguje naše trávenie. Niekedy preto nestačí len upraviť jedálniček, ale je nutné porozumieť nášmu telu a tomu, ako funguje a aké procesy v ňom prebiehajú. Len tak potom z neho dokážeme dostať tú najlepšiu možnú verziu, a práve to je podstatou biohackingu.

Viete, čo je to črevný mikrobióm?

Tráveniu je skutočne dôležité venovať patričnú náležitosť. Už staroveký Hippokrates tvrdil, že „všetky choroby začínajú v črevách“ a novodobé výskumy ukazujú, že sa vôbec nemýlil.

Aby sme lepšie porozumeli črevám a celkovému tráveniu, je nutné poznať pojem črevný mikrobióm. Telo totiž obýva množstvo mikroorganizmov, ktoré plnia rozličné funkcie. Väčšina z nich sídli v našich črevách, a práve tento súbor nazývame črevný mikrobióm.

Tieto prospešné baktérie nám pomáhajú tráviť, mať silnú imunitu, zdravé srdceoptimálnu váhuoptimálne fungujúci centrálny nervový systém a mnoho iného. Ak sa však v črevách premnožia „zlé“ baktérie, nastáva nerovnováha a z toho dôvodu vzniká široká škála ťažkostí až chorôb.

Čo spôsobuje črevnú dysbiózu?

Zloženie črevného mikrobiómu a jeho funkčnosť ovplyvňuje niekoľko faktorov, napríklad:

  • Spôsob pôrodu a dojčenie dieťaťa: optimálny je prirodzený pôrod a dojčenie (aspoň 6 mesiacov). Ideálne je však klásť dôraz na zdravý črevný mikrobióm už počas tehotenstva, pretože aj to má významný vplyv na zloženie mikrobiómu dieťaťa. 
  • Výživa: zdravá a vyvážená strava, v našich končinách je však typický nedostatok vlákniny, nízky príjem fermentovaných potravín a vysoký podiel jednoduchých cukrov.
  • Stres: významný negatívny faktor.
  • Antibiotiká: nadmerné užívanie je pre naše črevá problém, pretože antibiotiká zabíjajú aj prospešné baktérie.
  • Vek: ľudia po 60. roku života strácajú prospešné črevné mikroorganizmy.
  • Genetika.

Veľmi ľahko sa teda môže stať, že niektorý z týchto faktorov bude narušený a črevný mikrobióm sa dostane do nerovnováhy.

Vedci potvrdili, že črevná dysbióza (nerovnováha) spôsobuje v organizme zmeny, ktorých dôsledkom je zápal nízkeho stupňa. Dysbióza sa spája s mnohými ochoreniami, ako potravinové intolerancie či alergie, IBS (syndróm dráždivého čreva), IBD (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba) atď.

Aby sme však túto nerovnováhu odstránili, v prvom rade je nutné vyhýbať sa vyššie spomínaným rizikovým faktorom (zlá strava, nadmerné užívanie antibiotík, dlhodobý stres…). Okrem toho je dôležité telu dodávať chýbajúce prospešné baktérie, čiže probiotiká.

Probiotiká môžete telu dodať v potravinách, ale aj doplnkoch

Zdravý a funkčný mikrobióm je rozmanitý – čím rozmanitejší, tým lepšie. Preto je nesmierne dôležité podporovať svoje telo aj zdravou a vyváženou stravou. Konkrétne probiotiká nájdeme v týchto potravinách:

  • kyslomliečne výrobky (jogurty, jogurtové mlieko, kefír, acidofilné mlieko, nepasterizovaná bryndza…)
  • fermentovaná zelenina (kyslá kapusta, nakladaná zelenina, kimči…)
  • fermentované sójové výrobky (tempeh, miso…).

V prípade fermentovaných potravín však neplatí, že čím viac tým lepšie. Preto to netreba preháňať a zaradzovať ich do jedálnička prirodzene.

Nezabudnite ani na vlákninu (odporúča sa minimálne 30 g denne), pretože tá je doslova potravou pre baktérie v našich črevách. Bez nej odumierajú a nastáva nerovnováha, preto je nutné dbať na dostatočný a pestrý príjem zeleniny a ovocia, celozrnných výrobkov (pečivo, cestoviny, vločky), strukovín či orechov a semiačok. Striedať by ste mali ideálne až 30 rôznych zdrojov vlákniny.

Pomôcť nastaviť vhodnú stravu vám môže aj nutričný terapeut. Základom je len konzumovať takúto stravu pravidelne počas celého roka a nebrať ju len ako krátkodobé riešenie na aktuálne ťažkosti.

Počas období zvýšenej záťaže organizmu je vhodné podporiť mikrobióm aj účinnými probiotikami vo forme výživových doplnkov.

Pozor však na to, po akých probiotikách siahate

Mikroorganizmy v črevách sú rozdielne a plnia rozličné funkcie – to platí aj pre mikroorganizmy v probiotikách. Účinnosť bežných probiotík preto závisí od konkrétnych kmeňov, ktoré sú vo výživovom doplnku použité.

Bežné probiotiká z lekárne či internetu nezohľadňujú stav mikrobiómu konkrétneho človeka. Preto vám takéto univerzálne riešenie môže v niečom pomôcť, alebo naopak vôbec nemusí. 

Personalizované probiotiká šité na mieru pre vás

Našťastie však existuje personalizované riešenie, vďaka ktorému si viete zaobstarať probiotiká presne na mieru

Dokážeme ich vyrobiť vďaka molekulárnej analýze, ktorá odhalí, v akom stave sa nachádza váš črevný mikrobióm, aké má zloženie a ktoré kmene mu chýbajú. Na základe týchto znalostí vám namiešame polročnú probiotickú kúru s 30 – 50 kmeňmi, ktoré vaše telo skutočne potrebuje.

Polrok je ideálna doba na to, aby sa napravil poškodený črevný mikrobióm a zabezpečil sa dlhodobý efekt. Zároveň je však potrebné dbať na zdravú a vyváženú stravu plnú pestrej palety vlákniny a na redukciu príčin stresu.

Personalizované probiotiká majú potenciál nielen v prevencii a podpore liečby mnohých chorôb (ktoré sa spájajú s dysbiózou črevného mikrobiómu), ale aj pri zlepšovaní športového výkonu a regenerácii po náročných športových alebo pracovných výkonoch.

Neváhajte a „heknite“ svoju efektivitu vďaka personalizovaným probiotikám iProbio!

 

Prečo by ste mali siahnuť po personalizovaných probiotikách?

Máte dlhodobé problémy s trávením

Trápia vás zdravotné problémy spojené s tráviacim traktom

Cítite sa unavene a neviete, čo je príčinou

Preventívne (podpora spánku, športového výkonu, chudnutia...)

Siahnite po iProbio, pretože...

Personalizované riešenie je omnoho efektívnejšie

Jedna dávka má koncentráciu až 35 miliárd baktérií

Črevný mikrobióm skúmame a upravujeme od roku 1984

Naše probiotiká obsahujú 30 – 50 bakteriálnych kmeňov

Využívame len klinicky testované probiotické kmene

Odborným garantom našich probiotík je doktor Alojz Bomba
celosvetovo uznávaný odborník a priekopník
výskumu
mikrobiómu a probiotík

iProbio production
iProbio production
iProbio production and Marko Knitl

180-dňová probiotická kúra iProbio®

Vaša probiotiká kúra bude obsahovať:

  • 6 balení probiotík v špeciálnom obale,
  • 2x prebiotická vláknina iPrebio („potrava“ pre probiotiká),
  • komplexná analýza,
  • cestovný termo obal.

Povedali o nás

Ing. Adriana Uríková
„Niekoľko rokov ma trápili problémy s trávením. Mám diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva a prejavoval sa mi rôzne. Niekedy som mala hnačky, inokedy zápchu. Keď ma trápil v práci stres, okamžite sa to ukázalo na trávení. Veľmi často ma trápilo nadúvanie, bolesti brucha, ťažoba na žalúdku, reflux, mala som pocit, že keď zjem hocičo, trávi mi to aj pol dňa.

Obrátila som sa na výživovú poradkyňu a s ňou sme spolu prestavili môj jedálniček, upravila som si životosprávu a od nej som sa dozvedela o personalizovaných probiotikách, ktoré mi odporučila ako pomoc pre moje problémy.

Po prvých troch mesiacoch iProbio kúry som si uvedomila, že mi je skvele, že moje trávenie funguje ako má. Prestalo nafukovanie, bolesti brucha, hnačky, únava, nič z predošlého života. Myslím, že veľkou pomocou pre personalizované probiotiká bola aj úprava stravy a pre moje podráždené črevo neexistuje momentálne lepšia kombinácia. Ďakujem!“

Ing. Adriana Uríková

risk analyst manažér v IT sektore, Bratislava

Michaela Birkusová
„Od puberty som sa trápila s IBS (syndróm dráždivého čreva), ktorý mal obdobia, kedy mi nič nebolo a obdobia, kedy som mala neuveriteľné problémy s hnačkami, bolesťami, nafukovaním, zlým trávením, rôznymi intoleranciami, únavou a niekedy to zašlo až k psychickým ťažkostiam. Dlho som hľadala pomoc, no bezvýsledne. Po absolvovaní terapie s iProbio personalizovanými probiotikami, pri ktorej som upravila stravovanie v zmysle lowFODMAP, som pocítila úľavu už po mesiaci užívania probiotík a momentálne si žijem s mojím IBS v súhre, odstránili sa všetky ťažkosti a bola som schopná v strave vrátiť sa k skoro plnohodnotnému a výživnému systému stravovania len s maličkými obmedzeniami. Cítim sa zdravo, plná energie, zlepšil sa spánok a opäť mám dostatok energie na život, o akom som mnohokrát len snívala. Personalizované probiotiká odporúčam aj mnohým mojím klientom, kde vidím efekt častokrát po krátkom užívaní a pri správne nastavenom stravovaní, a tiež doplnkových výživových preparátoch, je efekt modulácie črevného mikrobiómu možné zachovať na veľmi dlho u mnohých klientov. Som rada, že personalizované probiotiká sú dostupné na našom trhu a verím, že pomôžu mnohým ľuďom dostať sa zo začarovaného kruhu ťažkostí a nekvalitného života“

Michaela Birkusová

výživová terapeutka, www.michaelabirkusova.sk Ochodnica

MUDr. Milan Pupík
„Nástup účinku v prvom mesiaci bol pomerne búrlivý u mňa aj u manželky. Už v druhom mesiaci sa mi však výrazne zlepšil spánok a mám viac energie. Prestali ma prenasledovať chute na sladké a schudol som 3 kilá. Naopak manželka, ktorá dlho nemohla pribrať, je konečne spokojná s postavou. Prestali ju trápiť kŕče, nadúvanie a hnačky. Aj ona sa zbavila chutí na sladké.“

MUDr. Milan Pupík

pediater, Kysucké Nové Mesto

Mgr. Viera Čmelková, PhD.
„Už v prvom mesiaci užívania sa zmiernili moje problémy s úpornými zápchami. Ďalej sa mi zlepšila psychika, nepripúšťam si veci tak veľmi ako predtým a lepšie sa mi komunikuje s ľuďmi. Tiež som schudla na svoju ideálnu hmotnosť a prestalo mi chutiť sladké. Zmizla mi škvrna na pokožke, ktorá bola sledovaná kožnou lekárkou. Mám viac energie a začala som športovať, predtým som nevládala. Zatiaľ beriem probiotiká iProbio 4 mesiace a chystám sa pokračovať a plánujem objednať aj svojim rodičom. Samozrejme, upravila som si aj stravovanie. Som veľmi spokojná a odporúčam personalizované probiotiká iProbio všetkým svojím známym. Dovolím si povedať, že ste mi s týmito probiotikami zachránili snáď aj život.“

Mgr. Viera Čmelková, PhD.

softvérová inžinierka, Žilina, členka Mensa Slovensko

previous arrow
next arrow
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.

Odborný garant

MVDr. Alojz Bomba, DrSc.

Spoluzakladateľ Laboratória gnotobiológie na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. V rokoch 2005 – 2020 bol prednostom Ústavu experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

V súčasnosti vedie kolektív, s ktorým hľadá možnosti cielenej úpravy mikrobiómu v prevencii a terapii chorôb ako rakovina, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, alergie, intolerancie, kardiovaskulárne choroby, psychické poruchy a mnohé iné.

Najčastejšie sa nás pýtate

1. Objednajte si kúru: Stačí zopár klikov na našom webe a kuriér vám potom obratom doručí sadu na odber vzorky stolice.

2. Odovzdajte kuriérovi vašu vzorku stolice: Podľa jednoduchého návodu použite doručenú sadu na odber vzorky stolice v pohodlí domova. Po odbere ju kuriér vyzdvihne a expresne doručí do našich laboratórií.

3. Vyplňte váš zdravotný dotazník: Na našom webe vyplníte zdravotný dotazník. Teraz príde na rad najdôležitejšia fáza prípravy vašej osobnej kúry. Zanalyzujeme vzorku a vyrobíme vám probiotiká na mieru.

4. Vaše probiotiká sú na svete: Za krátku dobu vás navštívi kuriér a prinesie balíček s polročnou probiotickou kúrou. Okrem toho od nás dostanete prebiotickú vlákninu a dokument s analýzou vášho mikrobiómu.

Naše personalizované probiotiká obsahujú len také baktérie, ktoré vám preukázateľne chýbajú a riešia váš konkrétny problém. To sa dosiahne jedine tým, že ich vyrobíme na mieru. Je to ako pri obleku, keď vám ho ušijú, bude sedieť dokonale na rozdiel od pásovo vyrábaného produktu.

Preto vidíme omnoho väčší potenciál v personalizovanej medicíne, ktorá pristupuje k ľuďom individuálne, čo má potenciál priniesť omnoho lepší efekt. Cenu našich probiotík navyše ovplyvňujú tieto faktory:

  • Molekulárna analýza: každý zákazník získava v cene osobnú molekulárnu analýzu črevného mikrobiómu. Táto moderná technológia tvorí významnú časť ceny.
  • Patentovaný algoritmus: následne využívame ďalšie moderné technológie na to, aby sme k vašim výsledkom priradili správne kmene, ktoré napravia váš mikrobióm.
  • Individuálna výroba: personalizované probiotiká nevyrábame „na páse“, ale miešame ich každému jednému klientovi zvlášť.
  • Rozsiahla biobanka overených kmeňov: naša biobanka obsahuje 100 klinicky testovaných probiotických kmeňov a navyše so zvýšenou priľnavosťou na sliznicu čreva.
  • Komplexný servis: vďaka nášmu kuriérovi vyriešite celý proces z pohodlia domova.
  • Služby navyše: okrem šiestich balení probiotík získavate aj prebiotickú vlákninu, komplexnú analýzu o stave vášho mikrobiómu a cestovný termoobal (probiotiká musia ostať v chlade).
  • Obal: keďže sú probiotiká živé baktérie (v našom prípade „uspaté“ mrazom), je nevyhnutné klásť dôraz na podmienky, ktoré ovplyvňujú ich životnosť. Práve preto využívame špeciálne hliníkové dózy s desikantovým viečkom.

Probiotiká iProbio sa vyrábajú ručne, pretože každá kúra má jedinečné zloženie. Po získaní vzorky od zákazníka dochádza k jej analýze. Na základe výsledkov analýzy mikrobiómu a zdravotného dotazníka navrhne náš algoritmus zloženie probiotického mixu. Probiotiká vyberáme z vlastnej biobanky, ktorá obsahuje viac ako 100 overených probiotických kmeňov.

Z biobanky následne vyberieme 30 až 35 kmeňov podľa ich účinku a vytvoríme z nich kúru šitú na mieru pre daného človeka. Probiotiká sú následne rozmnožené vo fermentore a prudko vysušené chladom tak, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé. Následne sú zabalené do toboliek spolu s prebiotickým inulínom a vložené do hliníkovej dózičky. Šesť dózičiek je zabalených spoločne s prebiotikami a výsledkom analýzy a následne sú poslané zákazníkovi v termosáčku. Po prebratí je nutné uskladňovať ich v chladničke, aby sa zabezpečila ich dlhodobá čerstvosť.

Úprava mikrobiómu je beh na dlhú trať, keďže ide o pomalú zmenu celého mikrosveta v črevách. Naším cieľom je trvácne opraviť mikrobióm, a preto ho nepotrebujeme len zmeniť, ale aj stabilizovať, čo si vyžaduje čas. Najväčší benefit pociťujú ľudia okolo 4. – 5. mesiaca kúry, a preto kratšia kúra nedosahuje želaný efekt.

Črevný mikrobióm podlieha zmenám, ktoré spôsobuje externé prostredie (kvalita stravy, množstvo pohybu, množstvo stresu, užívanie antibiotík...). Pri vhodnej strave a správnom životnom štýle môže vydržať efekt probiotík aj roky. Avšak ak sa človek nesprávne stravuje, nehýbe sa a je v neustálom strese, môže si znovu poškodiť mikrobióm, a tak bude musieť znova absolvovať probiotickú kúru.

Áno. Pri výrobe sa zohľadní vek, čo znamená aj zloženie probiotického mixu. Preto sa využije menší počet baktérií, ale tak, aby sa maximalizoval úžitok pre dieťa.

Spoločnosť iProbio netestuje na IgG protilátky. Riadime sa názormi medzinárodných vedeckých a lekárskych skupín (EU, American Academy of Allergy Asthma & Immunology...), ktoré toto testovanie neodporúčajú. Dôvod je ten, že testovanie poukazuje na prítomnosť IgG protilátok pri príjme potravy, ktoré sú však prirodzené, a teda nespôsobujú zdravotné ťažkosti. To znamená, že IgG test nemá žiadnu výpovednú hodnotu.

Najväčší problém je nedostatok vedeckých dôkazov, ktoré by potvrdzovali vzťah IgG testovania a skutočných intolerancií na potraviny. Väčšina štúdií, ktoré tvrdia, že potvrdzujú vzťah IgG testovania a potravinových intolerancií boli uverejnené v nekvalitných časopisoch, mali nesprávnu metodiku alebo dokonca použili úplne iný variant testu.

Sú reportované prípady, kedy kvôli obmedzenému jedálničku došlo k podvýžive najmä u detí. Stretnete sa však aj s reakciami ľudí, ktorým to pomohlo, no ide o anekdotický dôkaz. Určite sa môže stať, že obmedzenie niektorých potravín pomôže, avšak IgG testy vyjdú často tak, že človek nemôže jesť takmer žiadne potraviny. To je, samozrejme, pre telo nežiaduce a môže to v dlhodobom horizonte poškodiť zdravie.

Na výrobu probiotík existujú rôzne výrobné procesy, ktoré majú svoje výhody aj nevýhody. Úplne ideálne by bolo užívať probiotiká priamo z fermentora, avšak to nie je možné z praktického hľadiska. Probiotické preparáty na báze vody majú pomerne nízku dobu prežívania a nechladené je to v rozmedzí dní, keďže sú aktívne a podliehajú oxidácii, nedostatku živín a podobne.

Potom sú výrobky tyndalizované alebo pasterizované, v ktorých sú baktérie usmrtené a majú jedine antigénny efekt, avšak nemôžu sa rozmnožovať a metabolizovať v tele.

Naše probiotiká sú lyofilizované (teda sušené chladom alebo uspaté) a zákazníci sú inštruovaní ich držať v chlade, aby sa zachovala kvalita. Keďže sú uspaté, nedochádza k tomu, žeby im mohli dôjsť živiny a uhynúť počas transportu alebo skladovania. Po užití sa „aktivizujú“ (čiže zobudia) a začnú sa množiť v črevách – čiže áno, sú živé.

Podporte svoje zdravie s iProbio – jedinými personalizovanými probiotikami na Slovensku

Scroll to Top